Dělená strava
S tím, jak roste počet lidí s nadváhou, přibývá i nových způsobů, jak přebytečná kila shodit. Metod na zhubnutí je v dnešní době nespočet. Některé diety jsou přímo drastické a slibují zázračný účinek za pár dnů, jiné lze zařadit spíše do kategorie „životní styl“ či stravovací režim. A právě o jednom poměrně netradičním způsobu stravování bude dnes řeč.
ilustrační foto: pixabay.com – tpsdave, dělená strava jídelníček
Biochemie, která funguje
Dělená strava, jak název napovídá, spočívá v rozdělení přijímaných potravin na jejich základní, biochemické složky. To zní možná trochu složitě, ale ve skutečnosti to známe všichni. Jsou to ony proslulé cukry, tuky a bílkoviny. Autoři myšlenky vycházejí z toho, že pro trávení různých živin potřebujeme různé pH v žaludku, takže trávení výrazně usnadníme, budeme-li přijímat potravu již rozdělenou na základní složky. Hlavní přínos této „diety“ však podle jejích autorů spočívá především ve změně životního stylu. Naučíme se totiž více pozorovat to, co jíme a začneme se soustředit na zdravější potraviny. To nám pomůže celkově ozdravit organismus a jako příjemný vedlejší účinek se v mnoha případech dostaví úbytek hmotnosti.
Zásadité a kyselé potraviny by se neměly míchat
Dodržovat tuto zvláštní dietu znamená rozdělit si stravu na tři hlavní složky: cukry (sacharidy), bílkoviny a neutrální potraviny. Skupina tuků zde chybí z toho důvodu, že samotné je konzumujeme jen velmi zřídka. Zatímco sacharidy se nejlépe tráví v zásaditějším prostředí, bílkoviny naopak vyžadují nižší pH a tedy vyšší kyselost.
Pokud konzumujeme všechny složky najednou, je zabráněno jejich optimálnímu strávení, což může vést k pozdějším komplikacím. Proto je doporučeno rozdělit si dny na „sacharidové“ a „bílkovinné“. Pokud je pro vás takové dělení příliš náročné, postačí separovat obě složky jen v rámci jednotlivých jídel – například k snídani sníst pouze sacharidy, zatímco bílkoviny si dopřát k obědu.
Dělená strava: Co je co
Uveďme si pro jistotu několik příkladů. Bílkovinnou skupinu zastupuje hlavně maso a tepelně upravené masné výrobky (pozor však na smažení v trojobalu, který obsahuje strouhanku a hladkou mouku), sója, vejce a sýry. V té sacharidové pak nalezneme všechny přílohy (těstoviny, rýže, brambory), pečivo nebo třeba ovoce a med. Do zbývající skupiny patří uzeniny, mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, oleje a tuky nebo třeba zelenina. Dodržování dělené stravy vlastně není nijak náročné – existuje totiž celá databanka receptů, takže nemusíte hladovět a navíc se chutně a zdravě nasytíte.